onsdag 8 december 2010

Vad ska man tro..?

Hittade denna artikel, som gjorde mig en smula upprörd...
(Kan inte länka en artikel, så jag fick kopiera istället...)
Läs om ni har lust och bedöm själva...

Börje Peratt om Diskriminerande jul

RESPEKTERA JULEN OCH JULKLAPPARNA!

Publicerad: 2010-12-03

Diskrimineringsombudsmannens uppgift är att värna gruppers rätt till sin etnicitet, tro och kultur. Men DO tycks ha intagit ståndpunkten av det inte är värt att försvara Sverige och Sverige är alltid den diskriminerande parten. Förslaget att ersätta julen och dess symboler är väl bara ännu ett oförargligt steg åt utslätningen. Vi kallar inte muslimska fester och symboler med andra namn. Därför är det obegripligt att DO vill sudda ut svenskheten.

Publicerad: 2010-12-03

Diskrimineringsombudsmannens uppgift är att värna den/de som på orättmätiga grunder utsätt för diskriminering. Jag kan förstå att man då kan bli fartblind och ska jämställa, likrikta och utplåna allt som verkar avvikande, men effekten blir faktisk att man diskriminerar värdlandet och de medborgares normer och värden som representeras här.

Sverige är en demokrati och låter var och en fira på sitt sätt. Man får ha sin tro och sin åsikt och sina fester. Och jag uppskattar att få vara med på dessa om de så har muslimsk, judisk eller latinamerikanskt ursprung. Så vill jag inte att de ska ändra på festens namn för att jag råkar komma dit. Och uppriktigt sagt så har vi flera år tagit emot och firat jul med människor från världens alla hörn. De skulle aldrig önska annat än få fira julen med oss och få varsin julklapp.

Gör istället så att man öppnar för att fira varandras högtider, de blir fler fester och mer utbyten, vi får tillfälle att se och träffa nya människor och livet skulle bli så mycket roligare. Själv håller jag på och tränar inför en kurdisk fest. Motionerar med Zorbas dans men deras kurddans är så mycket mer uthållighetskrävande. Och så mycket god mat så man måste röra sig. Ska kunna dansen innan mars.

Vi kallar inte muslimska fester och deras symboler med andra namn. Ramadan är namnet på muslimernas fastemånad. Ska den inte få heta så? Och vad ska man kalla den i så fall. Hungermånad, Den självpåtagna svälten? Det är antagligen lika illalåtande för en muslim som decemberfest på vår Julhögtid.

Muslimernas pilgrimsfärd Dhu´l-Hiddja (Haddj) kan också kallas "vallfärden" men knappas en charterresa den är ju förbjuden för de "otrogna". På skämt har Kristi himmelsfärdsdag döpts om till "Kristi Flygardag" men jag tror inte samma skämt skulle gå hem om andras religiösa förebilder.

Judarna har sina namn och sina symboler det skulle inte falla oss in att bosätta oss i israel och kräva att de ska ändra dem för att anpassa sig till eventuella invandrare. Deras invandring handlar snarare om att man ska assimileras. Eller som vi säger i Sverige integreras.

DO går på linjen att sudda ut svenskheten och närmar sig med blixtens hastighet ett Qusilingfäste. När grupper och länder drabbas av imperialism elimineras ursprungslandets kännetecken, namn och högtider och imperialisterna tvingar fram andra lösningar som gör att ursprungskulturen riskerar att upplösas.

Genom att ersätta julafton och julpaket med "decemberfest" och "vinterpresent" har man således smygit igång ännu en "trojansk häst" och upplöst beteckningarna för de symboler som tillhör en av våra största högtider. Är nästa förslag att döpa om Sverige till Mångland och ändra flaggan till en målarpalett, fast utan gult och blått naturligtvis. Ja med DO är vi faktiskt på väg att sudda ut det gula och blå och ersätta med något annat. Även ett kors i flaggan är ju diskriminerande. Eller hur, DO? Vad ska vi ersätta korset med?

Sverige har en flagga, en nationalsång vissa givna firardagar, ofta med hednisk bakgrund och sedermera omvandlade till kristna. Vår bärande religion är också den kristna och på ett sekulariserat sätt respekterar de flesta vår kulturs festhögtider och begrepp i samband med detta. Det har inte med religion eller tro att göra utan för väldig många är det en tradition.Och denna tradition är för väldigt många helig.

Idag får vissa skolor inte avsluta vårterminen med "Den blomstertid nu kommer" och nationalsången är borttagen. DO trampar således på det som är heligt för Sveriges folk och kultur och det är inte deras uppdrag.

Ska vi bredda blicken och ta emot varandra med öppna armar så måste också vi erkännas. Och ibland blir det som i de bästa familjer konflikt. Då rensar man dem genom samtal inte genom tystnad eller utslätning eller påhopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar